Zonnepanelen nodig? Vergelijk en bespaar!

Zonnepanelen laten plaatsen steeds populairder

Reeds in de eerste maanden van 2015 was het duidelijk, dat 2015 een topjaar zou gaan worden voor het laten leggen van zonnepanelen.

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen krijg je geen subsidies of energiecertificaten meer, maar toch zijn er in 2015 dubbel zoveel installaties uitgevoerd, dan in 2014.

In totaal kwamen er 12.370 zonnepaneelinstallaties bij in Vlaanderen in 2015 (in 2014 waren er dit 6.542 en in 2013 zelfs maar 4.134).

De redenen voor de sterke populariteit?

Er zijn verschillende redenen hiervoor, zoals de sterk stijgende kost van de elektriciteitsfactuur, maar vooral door de lage interestenvoeten bij banken.

Het lenen van geld is spotgoedkoop (via bvb. de Vlaamse energielening van 2%) en voor eigen spaargeld krijg je amper nog iets terug. Als je dan weet dat de nieuwe generatie zonnepanelen een rendement van 4% halen, dan is dit een zeer interessante investering.

De terugverdientijd van zonnepanelen is zo nog steeds zeer kort.

De hele discussie rond de netvergoeding, schrikt nieuwe intreders alvast niet af.

Daarnaast was 2015 ook een zeer productief jaar van weersomstandigheden voor zonnepanelen, waardoor hierdoor een extra opbrengst via zonnepanelen kon worden gehaald.

zonnepanelen opbrengst

De verdere toekomst voor zonnepanelen in Vlaanderen?

De kostprijs van zonnepanelen gaat steeds verder in dalende lijn en dit zal zich ook verder doorzetten in 2016.

Daarnaast lanceert de Vlaamse overheid ook een Vlaamse zonnekaart, waardoor het duidelijk wordt of je dak geschikt is voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Zoals de reeds bestaande Nederlandse variant.

zonnekaart nederland

We moeten realistisch zijn in het gegeven, dat elektriciteit niet meer goedkoper zal gaan worden in de komende jaren en het rendement van zonnepanelen, daardoor hoog zal blijven.

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment