Zonnepanelen nodig? Vergelijk en bespaar!

Prijs van zonnepanelen verder in dalende lijn

Deze dagen is er veel discussie over de invoering van een zogenaamde netvergoeding voor zonnepaneelbezitters en een totale afschaf van de subsidiëring van zonnepanelen.

In deze discussie is onderstaande grafiek over de Swanson law (“costs per watt drop 20 percent for every doubling of cumulative shipped volume”) zeker nuttig om mee te nemen. Deze wetmatigheid laat zien hoe de prijs per geïnstalleerde watt sneller en sneller daalt.

Was dit nog rond 2000 een goede 5$/Watt, dan is dit nu nog slechts 0,74$/Watt.

kost zonnepanelen

Prijzen voor zonnepanelen blijven dus jaar na jaar dalen. Wanneer je dan ook nu een zonnepaneelinstallatie laat plaatsen, gaat zelfs die netvergoeding geen verschil maken op de rendabiliteit van je investering.

Zeker als je ziet dat de elektriciteitsprijzen gemiddeld 8% zal stijgen in 2015 (en nog verder in 2016). Deze stijging van de prijzen komt door een verhoging van de distributietarieven, doordat er met vertraging de prijs voor de groenestroomcertificaten nu zal worden doorgerekend. De productiekost voor elektriciteit maakt trouwens nog maar 30% van je elektriciteitsfactuur uit.

Related Posts

About The Author

No Responses

Add Comment