Zonnepanelen nodig? Vergelijk en bespaar!

Goedkoop lenen voor zonnepanelen via Vlaamse energielening

Update: Het onderstaande voorstel gaat niet door en de energielening blijft op 2%.

Update 3 juni 2016 Vlaamse Energielening
De nieuwe Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) lanceert een eerste voorstel om de Vlaamse energielening te gaan aanpassen met daling van de interestvoet naar 1%
.

Hiermee wilt men dit systeem nog verder uitbouwen, waarbij er in sinds begin 2015 al meer dan 6.200 energieleningen werden goedgekeurd.


Sinds 1 januari 2015 heeft de Vlaamse overheid een voordelige Vlaamse energielening gelanceerd. Hiermee kan je aan een lage interestvoet van 2% tot maximaal 10.000 EURO lenen op een termijn van 5 jaar.

Voor de volgende werken kan deze energielening gebruikt worden:

  • Dakisolatie, vloer- en muurisolatie
  • Vervanging van ramen of plaatsing hoogrendementsglas
  • Vervanging oude verwarmingsketel door condensatieketel of warmtepomp
  • plaatsing zonneboiler
  • plaatsing zonnepanelen
  • Plaatsing thermostatische kranen, kamerthermostaat en onderhoud van de verwarmingsketel
  • Laten uitvoeren van een energieaudit

Tot voor kort kon je nog niet in heel Vlaanderen deze goedkope lening gebruiken voor de installatie van zonnepanelen op je dak. Dit was afhankelijk per gemeente. Hier komt nu verandering in en over heel Vlaanderen zal het financieren van zonnepanelen mogelijk worden (indien je dak reeds een goede dakisolatie heeft!).

Sinds begin 2015 zijn er trouwens reeds bijna 620 van deze leningen aangevraagd. Hierdoor is het voorziene budget van 12,5 miljoen euro voor deze energielening drastisch verhoogd door de Vlaamse regering.

hoe energielening aanvragen?

Om te kijken of je in jou gemeente een energielening kan aanvragen, kan je op de website van de Vlaamse overheid nakijken of jou gemeente een energiehuis heeft.

Via deze weg kan je dan de aanvraag indien.

Simulatie Vlaamse energielening:

De lening wordt afgesloten op 5 jaar aan een interestvoet van 2%, bepaalde kwetsbare groepen (lage inkomens, mensen in schuldbemiddeling, …) kunnen lenen aan 0 procent.

Bedrag voor aanschaf en installatie zonnepanelen: 5000EUR (zie offerte aanvraag)
Interestvoet: 2%
Looptijd: 5 jaar

Maandelijkse aflossing: 87EUR
Totale afbetaling na 5 jaar: 5258 EUR

Je betaalt dus op 5 jaar een 258EUR aan extra kosten op deze Vlaamse energielening. Natuurlijk zal je door het laten plaatsen van de zonnepanelen een sterke besparing hebben op je elektriciteitsrekening, waardoor deze leningkost snel is terugverdiend.

vlaamse energielening

Related Posts

About The Author

18 Comments

Add Comment