De nieuwe minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) trekt vol de kaart van zonnepanelen. Waar er in het verleden hierdoor een oversubsidiëring is uitgevoerd, waardoor we nu met de Turteltax (en de netvergoeding) geconfronteerd worden is dit nu anders.
Inzetten op hernieuwbare energie is van groot belang als we de klimaatdoelstelling willen halen, die in Parijs zijn goedgekeurd.
Zonnepanelen op overheidsgebouwen, bij bedrijven, maar ook bij particulieren zijn hiervoor een belangrijk deel voor het halen van de doelstellingen.
Zonnepanelen een goede investering naar de toekomst
De subsidies voor het installeren van zonnepanelen zijn doorheen de afgelopen jaren volledig wegghaald en verdwenen. Daarnaast is de prijs van zonnepaneelinstallaties ook gedaald en is hierdoor de terugverdientijd zelfs korter geworden.
Door een steeds hogere kostprijs van elektriciteit, wordt het zelf opwekken van elektriciteit naar de toekomst dan ook een belangrijke factor in de klimaatdoelstellingen.
De investering in zonnepanelen is daardoor een ideale investering. Enkele belangrijke factoren hierbij:
- De huidige lage rentevoeten voor verbouwingen (zoals via de Vlaamse energielening)
- De lage intrestvoeten op spaarboekjes
- Hogere zonnepaneelopbrengsten de afgelopen jaren, zoals het recordjaar 2015
- De hogere elektriciteitsfacturen zorgen net voor een kortere terugverdientijd van zonnepanelen
Zoals Tommelein het dan ook stel: “Het is vandaag zelfs rendabeler om te investeren in zonnepanelen dan het geld op je spaarrekening te zetten.”
Trap toch niet in die drogreden van de spaarrekening! Als ik 5000 euro op een spaarrekening plaats, dan staat die daar binnen 10 jaar nog. Als ik 5000 eero investeer in zonnepanelen, dan staat die daar binnen 20-25 jaar nog niet terug, en dan maar hopen dat ik niet teveel kosten aan de installatie heb gehad. Bijvoorbeeld 2x nieuwe omvormer, nieuwe panelen, want die geven elk jaar steeds minder… en dat er weer geen nieuwe belastingen, taksen of heffingen bijkomen. Hoe je het ook noemt, het is geld aftroggelen!
Zo’n foute redenering die je maakt! Als je ergens in Limburg woont, zal ik je eens komen overtuigen met objectieve argumenten 😉 Filip Geerts Total Energy Projects 0470/654324 info@totalenergy.be
Beste Filip. Hoezo is mijn redenering fout?
Ik heb een installatie van 3,5 Kw op het dak liggen en een omvormer van 3Kw. Mijn opbrengst is net geen 2Kw per jaar, door mijn slechte ligging (schaduw). Ik heb deze investering gedaan met eigen geld en toen er geen sprake was van het bijkomende tarief en ik zou ook geen GSC krijgen.
Die installatie is niet door mij berekend, maar door 2 ‘specialisten’ ter zake (2 offertes). Later ben ik me in het verhaal gaan verdiepen en volgens mij zou ik met micro-investors beter resultaten kunnen krijgen. Maar ik ben zelf geen specialist en moet mijn info halen bij verkopers die het altijd beter voorstellen dan dat het is.
ik bedoel micro-invertors. Stomme autocorrect 😉
Na 14 dagen nog geen reactie gehad. Mijn argumenten zullen dan toch niet zo fout zijn! Ik kan aan de mensen die zonnepanelen willen plaatsen slechts 1 goede raad geven. Vraag uitleg/raad bij meerdere mensen die je kent en die recent zonnepanelen hebben laten plaatsen én die geen zelf verkoper zijn.
Volgens mijn berekeningen beste FV, haal ik een rendement van +/- 8% op 25 jaar, rekening gehouden met een nieuwe omvormer na 10-12 jaar .. kan je mij een spaarrekening aanbevelen die dat garandeert ?
Als ik al het geld dat ik nu aan Electriciteit betaal vanaf de plaatsing maandelijks op een spaarrekening zet zal daar na 20-25 jaar veel meer dan 5000 EURO op staan.
Beste BV
Ik heb niet gezegd dat het niet kan, maar kan je me ook wat gegevens bezorgen?
Ik geloof gerust dat je 8% rendement hebt, maar ik kan dat pas toetsen ala ik wat cijfers van je zie.
Groet
@BV.
Mag ik weten hoe je aan die berekening komt?
Groet.
Eigenlijk is bovenstaande redenering (FV)juist, in zoverre dat niemand de bokkensprongen van het beleid kan voorspellen. Zeker verkopers niet.
Hét grote probleem is inderdaad de onzekerheid gecreëerd door het zwalpend energiebeleid van de opeenvolgende regeringen. Wie investeert, meestal op aanraden van de politiek, in groene energie maakt zijn rekening op basis van de dan geldende (als vast voorgestelde) regels. Welnu die regels blijken na korte tijd steeds grove “vergissingen” te hebben, die men te lang laat aanslepen.
Elke vergissing die politici maken moet door U betaald worden.
Zo ook de GSC en vele andere subsidieregelingen die nog niet of matig onder vuur liggen. Daarvoor zoeken ze een politiek verdedigbare oplossing. Politiek haalbaar wil zeggen dat hun eigen potentieel kiespubliek de indruk krijgt dat een eerlijke herverdeling gebeurd is en als het even kan dat concurrerende politieke partijen er slecht uitkomen.
Dat ze zo mensen tegen elkaar opzetten (zie ook op dit forum)en zichzelf als totaal onbetrouwbaar laten kennen is hun geen zorg.
Dit doen ze helaas ALLEMAAL, de huidige oproep om meer zonnepanelen te leggen is in hetzelfde bedje ziek, omdat maar een deel van het verhaal verteld wordt.
Het wordt terug voorgesteld als financieel zeer interessant.
Nu wel, maar de kater volgt onvermijdelijk, voor wie is echter bang afwachten.
Ikzelf vind ook dat we groener moeten worden, zoals opgelegd door Europa. Maar ik besef dat dit duurdere elektriciteit zal worden of hogere belastingen!
– Willen of niet, er zal een tweede stuurbaar productiesysteem in stand moeten gehouden worden die enkel zal kunnen (mogen) werken als het niet waait of als de zon niet schijnt. Welk bedrijf wil investeren in zo’n reservepositie? Stand-by centrales die soms mogen draaien. Wie zal dat betalen denk je?
– Een smartgrid, in combinatie met intelligente meters, die bepaald wanneer we een hoeveelheid elektriciteit zullen krijgen aan een wisselend tarief komen er ook aan. Ook de de opslag van de overschot aan groene vraagt enorme investeringen. Bijgekomen groene energie vraagt dus ook bijkomende reserve en opslagmogelijkheden. Daar zwijgt men gewoon over!
Het overschakelen naar groene energie is nodig, maar de echte kostprijs van het geheel plaatje (groene energie +reserveproductie +opslag +energiebesparing) wordt door de huichelende politici verzwegen, of beseffen ze dat zelfs niet?
Wie zal hier als onschuldige “profiteur” de rekening gepresenteerd krijgen?
Hoe je het ook draait of keert, de overschakeling naar groen zal geen financiële winst geven, wel ecologische winst. Om het idee toch verkocht te krijgen worden we er steeds ingelokt. Naïeve mensen tegen elkaar opzetten is dan het gemene redmiddel om de zo gemaakte put te dempen.
Het blijft wachten op eerlijke competente politici die het hele plan transparant uitleggen, consequent blijven en hun vergissingen snel oplossen.
Misschien kiezen we in het stemhokje teveel voor ons eigen kortzichtig profijt?
Vermits dat niemand met cijfers over de boeg komt, tel ik het even voor jullie uit:
kostprijs installatie: 6000 euro (kwaliteitspanelen, omvormer, werkuren, uitwisseling teller, keuring)
installatie: 3,5 Wattpiek
omvormer: 3 Kw
opbrengst in ideale omstandigheden: 3500 x 85% = 2975 Kw
opbrengst in euro bij ideale omstandigheden: 2975 x 0,22 ct = 654,5 euro
netvergoeding 3 x 96,80 = 290,40 (BTW inbegrepen)
winst op 1 jaar: 364,10 (BTW inbegrepen)
6000 / 364,10 = 16,5 jaar
als ik een nieuwe omvormer + plaatsing erbij tel, dan kom ik op 20 jaar.
Binnen 20 jaar heb je dus je inleg terugverdiend en heb je een oude installatie op het dak liggen.
Dit is geen investering, maar een afbetaling op 20 jaar.
Oh ja, De nieuwe omvormer heeft zijn ondertussen zijn 2de termijn erop, en moet dus ook snel vervangen worden.
Nu kan men wel zeggen dat de prijs van elektriciteit zal stijgen of dat er andere factoren de prijs zal beïnvloeden, maar bovenstaande stelling is hoe het nu is. In de toekomst kan niemand kijken. Voor hetzelfde geld valt de hele elektriciteitsmarkt in elkaar.
Ik blijf erbij. De enigen die lachen en in de handen vrijven zijn vadertje staat en de netbedrijven.