Informatie over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van premies voor zonnepanelen sinds 1 januari 2024. Oorspronkelijk was het plan om de eenmalige premie van Fluvius voor zonnepanelen in 2024 te halveren van maximaal 750 euro naar 375 euro. Minister van Energie, Zuhal Demir, heeft aangekondigd dat deze premie definitief zal verdwijnen vanaf 1 januari 2024.

De reden voor het stopzetten van de zonnepanelenpremie door Fluvius in 2024 is de dalende prijzen van zonnepanelen. Volgens Minister Demir zijn de prijzen zo sterk gedaald dat een premie niet langer noodzakelijk wordt geacht. Ze merkte op dat investeren in zonnepanelen tegenwoordig aantrekkelijker is dan het geld op een spaarrekening te laten staan. De Vlaamse overheid zal de vrijgekomen middelen, ongeveer 40 miljoen euro, heroriënteren naar de Mijn VerbouwPremie voor andere renovatiebehoeften zoals isolatie en warmtepompen.

Wat zijn de alternatieve financiële voordelen? Het wegvallen van de Fluvius-zonnepanelenpremie betekent niet dat er geen andere financiële voordelen meer zijn. Enkele alternatieven zijn:

1. Mijn VerbouwLening voor zonnepanelen: Als je tot de laagste of middelste inkomenscategorie behoort, kun je je zonnepanelen financieren met de Mijn VerbouwLening van de Vlaamse overheid. Het geleende bedrag kan variëren van € 1.250 tot € 60.000, met een looptijd van maximaal 25 jaar.

2. Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen: Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor je zonnepanelen. LETOP: voor woningen jonger dan 10 jaar geld de reguliere 21% btw

3. Premie voor asbestverwijdering (in combinatie met zonnepanelen): Als je zonnepanelen laat plaatsen op een onverwarmd bijgebouw met een voormalig asbestdak, kun je een premie krijgen voor de voorafgaande asbestverwijdering. De factuur voor de asbestwerken moet echter een datum hebben tussen 1 januari 2022 en 31 december 2023.

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel zonder premie?


Absoluut. Minister Demir heeft de premie voor zonnepanelen voor 2024 stopgezet omdat de investering zich toch snel terugverdient. Enkele redenen waarom zonnepanelen nog steeds een rendabele investering zijn, zijn onder andere:

1. Dalende prijzen van zonnepanelen: De prijzen van zonnepanelen zijn gedaald door verschillende factoren, zoals een overaanbod bij leveranciers en dalende kosten van grondstoffen.

2. Verbeterde kwaliteit en levensduur: De technologie achter zonnepanelen blijft evolueren, waardoor de kwaliteit en levensduur van de panelen blijven stijgen.

3. Schommelingen in energieprijzen: De energieprijzen kunnen fluctueren, waardoor zonnepanelen een stabiele investering vormen.

4. Waardevermeerdering van je woning: Zonnepanelen dragen bij aan een betere EPC-score en kunnen dus de waarde van je woning verhogen.

5. Slim gebruik van groene energie: Er zijn steeds meer manieren om optimaal gebruik te maken van zelfgeproduceerde groene energie, zoals thuisbatterijen en slimme energiesystemen.

Het Prosumententarief en Waarom Zonnepanelen Plaatsen Interessanter Is Dan Ooit

Tegenwoordig worden alle nieuwe zonnepanelen-installaties geïnstalleerd met een digitale meter of slimme meter. Hierdoor betaal je geen prosumententarief aangezien je netkosten berekend zijn op basis van je werkelijke afname.

Het prosumententarief is ingevoerd in 2015 door de Vlaamse regering als aanvullende netvergoeding voor prosumenten, dat wil zeggen, mensen die zonnepanelen hebben in combinatie met een terugdraaiende teller. Dit tarief is bedoeld om alle gebruikers van het stroomnet een gelijke vergoeding te laten betalen voor de diensten die het distributienet levert. Iedere eigenaar van zonnepanelen en/of andere duurzame opties om stroom op te wekken betalen dit tarief.

Het prosumententarief wordt berekend op basis van het maximale AC-vermogen van de omvormers die aangesloten zijn op jouw zonnepanelen. Meestal bedraagt het tussen de € 150,- en € 420,- per jaar, afhankelijk van jouw netgebied en het vermogen van de omvormers.

Om het prosumententarief te vermijden, kun je investeren in een thuisbatterij, waardoor je meer van je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken en dus minder hoeft terug te leveren aan het net. Met de introductie van de digitale meter in 2019 betaal je geen prosumententarief meer, maar een nettarief op basis van je werkelijke afname.

Conclusie

Hoewel de premie voor zonnepanelen in Vlaanderen is stopgezet, blijft investeren in zonnepanelen een rendabele keuze. Met de juiste strategieën, zoals het vermijden van het prosumententarief door thuisbatterijen of het gebruik van een digitale meter, kunnen huishoudens nog steeds profiteren van de voordelen van zonne-energie.


Laatste nieuws

Update subsidie/premie zonnepanelen 2024

februari 14, 2024

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van

Netvergoeding / prosumententarief update 2024

december 7, 2023

In 2013 was er reeds een eerste poging van de Vlaamse regering

Bezoek het eerste off grid huis in België

december 4, 2023

Vanuit de comments opgepikt: Volledig afgekoppeld van het net en toch alle