Informatie over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Zijn er mogelijkheden om voor zonnepaneel subsidies het prosumententarief te vermijden? Als je zonnepanelen wilt aanschaffen dan zie je je geconfronteerd met het zogenaamde prosumententarief. De Belgische regering beschouwt energie opwekken met behulp van moderne high tech zonnepanelen als een winstgevende business. Daarom is er nu een prosumententarief voor de opwekkers van zonne-energie. Dit is een soort compensatie die je betaalt omdat je door het gebruik van een energie-opwekker het elektriciteitsnet gebruikt. Het tarief is verschillend bij elke netbeheerder. Om voor het gebruik van dit tarief te compenseren zijn overigens andere regelingen van kracht, onder andere het feit dat de BTW voor panelen een stuk verlaagd is. Ook zijn er bedrijven die zeggen dat ze mogelijkheden hebben om het prosumententarief te vermijden met zonnepaneel subsidies. Lees hier alles over in deze tekst.

 

Wanneer je een terugdraaiende teller aan kan vragen

Ongeacht of het mogelijk is om bij zonnepaneel subsidies het prosumententarief te vermijden, is het nog steeds lucratief om zonne-energie thuis op te wekken. Vroeger was bijvoorbeeld het gangbare BTW-tarief voor zonnepanelen 21 procent, tegenwoordig is dat nog maar zes procent. Dat levert dus al een flinke besparing op bij aankoop ervan. Ten tweede kan je, zodra je zonnepanelen meer dan 10kW aan vermogen hebben, een aanvraag doen voor een terugdraaiende teller. Deze teller draait de waarde van de afgenomen energie op je eigen meter terug zodra je energie opwekt. Dit kan ertoe leiden dat je helemaal niets hoeft te betalen voor de energie die je huishouden verbruikt. De ouderwetse zwarte meters kunnen bijna altijd teruggedraaid worden en is dus optimaal om te gebruik als je zonnepanelen hebt. De nieuwere witte meters kunnen dat niet altijd. In dat geval kan je bij je energieprovider een geschikte meter aanvragen. Dit is niet moeilijk, en je energieprovider is verplicht om mee te werken.

 

Over het vermijden van prosumententarieven

Als je in België gebruik maakt van zonnepanelen en de opgewekte energie distribueert via het stroomnet, dan kunnen je extra kosten worden aangerekend voor dit gebruik van het net. Deze kosten noemen we het prosumententarief. Het betekent niet dat je zonnepanelen niet langer rendabel zijn (dat zijn ze op termijn namelijk altijd, zolang de zon blijft opkomen), maar het is geen wonder dat de instelling van dit tarief kwaad bloed heeft gezet bij de bezitters van een zonnepaneel. Geen wonder dat er werd gekeken naar een manier om in plaats van het ontvangen van zonnepaneel subsidies het prosumententarief te vermijden. Is dat mogelijk? De aanbieders van een speciale energiemeter, de zogenaamde bidirectionele meter, zeggen van wel. Hun product zou op een slimme manier het verschil tussen afname en productie van stroom aanpassen en zo de bezitter kosten besparen. Mensen die kritisch naar deze meters hebben gekeken, stellen dat het slechts een meter is die de energiestroom naar twee kanten kan meten, en geen daadwerkelijke besparing realiseert.

 

De opbrengsten van zonnepanelen op je dak

Er zitten nog steeds veel voordelen aan het installeren van zonnepanelen. Ook al zijn er geen zonnepaneel subsidies en gaat het prosumententarief te vermijden niet lukken, een zonnepaneel is nog steeds winstgevend. Zodra je de kosten van de aankoop hebt terugverdiend, produceert een systeem van panelen immers veel gratis energie, waarmee je honderden of duizenden euro’s op jaarbasis verdient. Die gratis energie wordt gedurende de hele levensduur van de panelen (tientallen jaren op zijn minst) opgewekt, en maakt je minder afhankelijk van de constant veranderende stroommarkt. Uiteraard is zonne-energie ook erg goed voor het milieu, omdat je geen stroom hoeft te verbruiken uit niet-vernieuwbare bronnen zoals kolen en aardgas. Omdat milieubewust wonen populair hoef je je niet voor je hoofd te slaan als je je huis na een paar jaar verkoopt: een set zonnepanelen verhoogt de waarde van het pand aanzienlijk. Schoonmaken van je zonnepanelen is simpel, omdat ze erg solide gebouwd zijn en waterafstotend. Eén lichte schoonmaakbeurt per jaar is alles wat ze vragen om hun werk optimaal te blijven doen.

 

Wat je besteedt en bespaart met een systeem van zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen, maar twijfel je? Dat is niet zo raar, zeker omdat het niet mogelijk is om in plaats van zonnepaneel subsidies het prosumententarief te vermijden. Uiteraard vraag je je dan af hoeveel je op jaarbasis verdient aan de opgewekte stroom, en wanneer het totaalbedrag daarvan groter is dan de kosten van de panelen en het prosumententarief samen. Met andere woorden, wanneer je gaat verdienen op je panelen. Nou is het zo dat de kosten en de capaciteit van elk zonnepaneel verschilt. Om een goed en eerlijk beeld te krijgen en de beste keuze te kunnen maken, is het slim om de tarieven en de gegevens van meerdere aanbieders onder de loep te nemen. Vraag daarvoor het liefst een stapeltje offertes aan. Dat is de snelste manier om een goede vergelijking te kunnen maken en zo te bepalen welk product in jouw situatie de meeste winst op gaat leveren. Hieronder zie je zulke gegevens voor een gemiddeld systeem.

 

Aankoopprijs (gemiddeld) # panelen Besparing per jaar
€3200 7 €400 tot €500
€5000 11 €600 tot €750
€7200 15 €900 tot €1.000
€8600 21 €1.100 tot €1.500

 

Wij bieden je een gratis pakket offertes voor het kopen van zonnepanelen aan

Als je zonnepanelen op je woning installeert is het altijd zo dat je uiteindelijk winst gaat maken. Ook zonder zonnepaneel subsidies en zonder het prosumententarief te vermijden leveren zonnepanelen gratis energie en pure besparing op stroomkosten. En hoe eerder je de panelen aanschaft en installeert, hoe eerder je de prijzen voor de aankoop terugverdiend hebt en echt gaat verdienen. Dit wordt natuurlijk makkelijker als je goede zonnepanelen voor een lage prijs vindt. Wij hebben ons gespecialiseerd om actuele offertes aan te bieden van de beste vakmensen uit elke regio. Ook voor jou zit daar de ideale optie tussen. Klik hier en vraag gratis en zonder enige verplichtingen offertes voor het aanbrengen van zonnepanelen aan.

Geschreven door: Zonnepaneelsubsidies.BE

Laatste nieuws

Update subsidie/premie zonnepanelen 2024

februari 14, 2024

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van

Netvergoeding / prosumententarief update 2024

december 7, 2023

In 2013 was er reeds een eerste poging van de Vlaamse regering

Bezoek het eerste off grid huis in België

december 4, 2023

Vanuit de comments opgepikt: Volledig afgekoppeld van het net en toch alle