Informatie over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er geldt bij zonnepaneel subsidies een prosumententarief – wat is dat? Omdat de Belgische overheid het gebruik van zonnepanelen als een rendabele investering beschouwt. Dit omdat de huidige generatie zonnepanelen zeer efficiënt werkt en een hoog rendement aan zonne-energie kan opwekken. Daarom mogen netbeheerders een zogenaamd prosumententarief rekenen: een bedrag dat compenseert voor het feit dat jij, door opwekking en distributie van stroom, gebruik maakt van hun energienet. Dit is jammer, maar zonnepanelen installeren is nog steeds lucratief – uiteindelijk verdienen ze zichzelf altijd terug en beginnen dan geld op te leveren. Het BTW-tarief op panelen is nu trouwens verlaagd van 21% naar 6%. In deze tekst vertellen we je meer over de mogelijkheden om je zonnepanelen zo rendabel mogelijk te maken.

 

Hoe een terugdraaiende teller je geld bespaart

We gaan later in op zonnepaneel subsidies en je vraag: prosumententarief – wat is dat? Het is namelijk ook nu, zonder overheidssubsidie nog steeds voordelig om energie op te wekken van de zon. De manier waarop je compensatie verkrijgt verloopt nu echter via een aantal zijwegen. Zo is er het lagere BTW-tarief voor de aanschaf van panelen (zes procent momenteel). Ook is het mogelijk om een terugdraaiende teller aan te vragen zodra je vermogen boven de 10 kiloWatt is. Een dergelijke teller loopt terug en vermindert daarmee de hoeveelheid afgenomen energie op je meter. In een zonnige periode leidt dat ertoe dat de afgenomen hoeveelheid energie negatief wordt, en je dus winst aan het maken bent. Niet elke meter is geschikt om terug te draaien. De oude zwarte energiemeters kunnen in ieder geval teruggedraaid worden, en zijn daarom perfect om samen met een set zonnepanelen te werken. De moderne witte meters kunnen niet altijd teruggedraaid worden. Vraag dan een nieuwe meter bij de energiemaatschappij aan.

 

Prosumententarieven – kunnen die vermeden worden?

Het is al vervelend genoeg dat in België de subsidies voor de koop van zonnepanelen afgeschaft zijn. Vervelender nog is het dat er een prosumententarief is ingesteld. Je krijgt dus geen zonnepaneel subsidies en een prosumententarief wat is dat? Het neologisme “prosument” is een combinatie van het woord “consument” en het woord “producent. Als bezitter van een zonnepaneel neem je immers zowel stroom af van de leverancier als dat je stroom opwekt. Die opgewekte stroom distribueert je via het energienet, en de beheerders van dat net hebben – niet onterecht – gesteld dat je dient te betalen voor het gebruikmaken (en onderhoud et cetera) van hun stroomnet. De tarieven daarvoor verschillen per netwerkbeheerder. Probeer je het prosumententarief te vermijden?  Er is maar één oplossing in de handel, en die is niet bepaald onomstreden. De bidirectionele meter zorgt voor besparing op energie, uiteraard volgens de mensen die hem verkopen. Sceptici zeggen dat deze meter slechts kan tellen, niet de daadwerkelijke verstuurde hoeveelheid stroom beïnvloeden. Er lijkt geen duidelijk bewijs voor het tegendeel te wezen.

 

Welke voordelen heeft de aankoop van zonnepanelen

De Belgische overheid verschaft geen subsidie meer voor de aankoop van zonnepanelen. Je kunt je afvragen na de informatie over zonnepaneel subsidies en het prosumententarief wat is dat grote voordeel van zonnepanelen nog? Nou, moderne zonnepanelen zijn zeer krachtig en verdienen hun aanschafkosten in een paar jaren terug – ze hebben geen subsidies nodig om winstgevend te worden. Een set zonnepanelen bespaart je eenvoudig duizend euro op jaarbasis; we tonen dadelijk een berekening hiervan. De moderne zonnepanelen hebben een uiterst lange levensduur, en gaan al die tijd door met het opleveren van gratis energie voor je woning. Ook zijn ze een investering in de waarde van je huis: als je na een paar jaar verhuist kan je een flink hogere prijs krijgen als er zonnepanelen op gemonteerd zijn. Ten slotte is er natuurlijk het feit dat zonnepanelen zeer milieuvriendelijk zijn. Er hoeven geen tonnen aardgas, olie of kolen verbrand te worden om aan jouw energiebehoefte te voldoen, wat het milieu zeer ten goede komt.

 

Wat zonnepanelen kosten en wat ze opleveren

Voor zonnepanelen geldt: zolang de zon opkomt zullen ze op termijn altijd winst opleveren. Uiteraard wil je zonnepanelen die zo snel mogelijk voor een mooie winst zorgen. Vanwege het verdwijnen der zonnepaneel subsidies  en het prosumententarief – wat is dat jammer – kan je met een schuin oog kijken naar de mogelijkheden om panelen te kopen. Wanneer leveren ze je besparing op? Dat weet je het snelst als je offertes aanvraagt bij een aantal producenten van systemen met zonnepanelen. Hierin staan de objectieve cijfers over stroomproductie en aanschafprijs van een bepaald type zonnepaneel. Zo kan je, door meerdere offertes te bekijken, snel en nauwkeurig  uitrekenen wat de meest voordelige en winstgevende mogelijkheid voor jou is. Na een aantal jaren betaal je dan niet meer voor je stroom, maar maakt je er winst op. We geven hier een beeld van de gemiddelde kosten en opbrengsten van een gemiddeld systeem met zonnepanelen. De prijzen in de tabel zijn in euro en zijn exclusief BTW.

 

Zonnepanelen in set Aankoopprijs Opbrengsten per jaar (gemiddeld)
7 €3000,- tot €4000,- €450,-
12 €5000,- tot €6000,- €750,-
15 €6000,- tot €8000,- €950,-
21 €7000,- tot €9000,- €1250,-

 

Gratis offertes van aanbieders van zonnepanelen – de scherpste prijzen

Zonder zonnepaneel subsidies prosumententarief wat is dat beste idee om zonnepanelen te installeren? De zon is een onuitputtelijke energiebron die voorlopig niet op gaat raken. Om de gratis krachtige energie van de zon te oogsten heb je zonnepanelen nodig, en om die tegen de beste prijs te kopen zijn er offertes. Wij bieden je gratis en vrijblijvend een pakket offertes uit jouw regio aan, waarmee je snel de beste aanbiedingen tegenkomt om panelen te laten installeren. Bedenk dat je eerder winst maakt als je ze eerder installeert. Vul ons contactformulier in en je kan snel en overzichtelijk zien wat de beste aanbieder van panelen in jouw regio is.  Klik hier en je weet direct alles.

Geschreven door: Zonnepaneelsubsidies.BE

Laatste nieuws

Update subsidie/premie zonnepanelen 2024

februari 14, 2024

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van

Netvergoeding / prosumententarief update 2024

december 7, 2023

In 2013 was er reeds een eerste poging van de Vlaamse regering

Bezoek het eerste off grid huis in België

december 4, 2023

Vanuit de comments opgepikt: Volledig afgekoppeld van het net en toch alle