Informatie over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen op je dak, dien je dit steeds aan te geven bij de Vreg.

Voorheen deden alle zonnepaneeleigenaars dit steeds zo snel mogelijk, doordat ze via het systeem van de groene stroom certificaten, natuurlijk een mooie subsidie kregen voor hun geproduceerde zonnestroom.

Nu dat de groenestroomcertificaten niet meer bestaan voor nieuwe installaties, ligt dit natuurlijk anders. Vele nieuwe eigenaars vrezen een nieuwe netvergoeding en wagen daarom de gok om hun nieuwe installatie op hun dak niet aan te geven.

De VREG vermoed dat slechts 50% van de nieuwe installaties van de afgelopen jaren werd aangegeven. Vanaf juni 2017 gaat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dan ook de strijd aan hiertegen (naast de vele andere zaken die in 2017 gaan veranderen).
installatie-zonnepanelen

Minister Tommelein: “Wie zijn of haar zonnepanelen niet aanmeldt, draagt niet bij aan de kost van het distributienet. Op die manier krijgen anderen een hogere rekening gepresenteerd dan nodig.”

Zo worden de boetes voor energiefraude opgetrokken tot een vork van 150 to wel 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden.

Dit decreet gaat in op 1 april 2017, maar tot 1 juni 2017 is er nog een overgangsperiode voor regularisatie.

Het aangeven van je zonnepanelen is cruciaal voor je netbeheerder (zoals Eandis of Infrax), daar er steeds rekening mee moet worden gehouden, dat je installatie ook geproduceerde stroom terug op het elektriciteitsnet gaat plaatsen.

30 reacties op “Aangeven van nieuwe zonnepanelen niet vergeten”

    1. Blijven dromen. Daar zal wel een forfaitair bedrag op komen, een bedrag wat zij denken wat jij moet betalen. Kadastraal inkomen is net hetzelfde, je moet een bedrag betalen voor wat je woning verhuurbaar zou zijn, terwijl je er zelf in woont.

  1. Wat als straks zonnepaneelbezitters Tesla of andere batterijen installeren en het net dus theoretisch niet meer nodig hebben ? Welke taks zal men dan uitvinden om Electrabel en co terwille te zijn ?

  2. gewoon niet betalen, dit is onwettig, en het is niets meer dan belastingen das al, ik vraag mij af of ik mijn investering ook mag inbrengen bij de belastingen? want betalen voor het opwekken van groenstroom das echt belachelijk, is Bartje dan een echt…… aan het worden

    1. Onwettig ? In welke denkbeeldige wereld denk jij te leven ? Dan maakt men dit gewoon wettelijk, zonder dat we dat weten, staatsblad of niet.

  3. het zijn gewoon oplichters die ministers pure diefstal en kontractbreuk merci de groene
    ik ga nog iets doen als ze het vragen voor het milieu

  4. Het procumenten tarief is 1 grote leugen en een lege doos. Het procumenten tarief wordt in het leven geroepen omwille van het zogezegde ‘dubbel’ gebruik van het net door PV installaties. MAAR alle onkosten voor uitbating van het net en de productie kost wordt zonder het procumenten tarief al volledig betaald, waardoor het procumenten tarief geen reden van bestaan heeft.
    Onderstaand voorbeeld bewijst dit:
    – Wanneer door een zonnepaneel installatie energie op het net wordt gezet (productie ligt hoger dan het momenteel eigen verbruik) dan wordt deze overproductie door de buurman op dezelfde fase aangesloten is, verbruikt. Zijn teller draait vooruit en hij betaalt dan aan de energieproducent en de distributie beheerder voor zijn verbruik. Dient hier toch wel opgemerkt te worden dat de buurman (zonder zonnepanelen) een prijs voor deze energie betaalt alsof deze van de centrale komt en het volledige net zou doorlopen hebben, terwijl deze in werkelijkheid hooguit over enkele meters getransporteerd werd !!!

    Wanneer de eigenaar van de zonnepanelen ‘s avonds zijn energie die hij die dag op het net heeft gezet, terug opneemt uit het net, dan werd hiervoor al de energie en distributieonkosten volledig betaald en wel door de buurman!

    Waarom moet nu de eigenaar van zonnepanelen een procumententarief betalen, zogezegd voor het dubbelgebruik van het net, wanneer toch alle onkosten voor productie en distributie van de energie gedekt werden?

    Verder stel ik vast dat de energieleverancier en distributienet beheerder inkomsten ontvangen hebben van de buurman voorde levering van energie die niet van hen was, maar wel van de zonnepaneel eigenaar, die hiervoor geen vergoeding in ruil krijgt! Dit is dus diefstel

    Het procumenten tarief heeft geen enkele bestaansreden en is dus een verborgen belasting.

    1. Is juist het probleem, jij plaatst elektriciteit op het net en je buurman betaald er voor. prima.
      Maar jij neemt ‘s avonds je elektriciteit gratis terug, jij hebt dus niks weggegeven, alleen het net waar anderen voor betalen gratis gebruikt.
      Het is toch niet meer dan eerlijk dat je ook betaald voor het net zoals je buurman. Anders koppel gewoon je panelen af het net, moet je niks geven of krijgen. Ieder zijn deel.
      Dat je buurman nu ook nog moet betalen voor je certificaten is nog meer bij het haar getrokken.

    2. Wat denken van wie geen zonnepanelen heeft en toch jaarlijks 100 euro moet betalen voor de groene certificaten. We betalen toch het elektriciteitverbruik onafgezien vanwaar die komt…..

    3. Dat is een volledig terechte opmerking ; Als je teller terugdraait , met de klemtoon met AlS , dan gaat de stroom zeker niet verder dan de je gebuur die zoas je zegt de volle pot betaald; Met komst van de zogeheten slimme teller , die in feite niet slimmer is als mijn achterdeur ( in nederland staat deze gekent als teller die niet kan omgaan met laag stroomverbruik ) ,kunnen we dit zlfs niet meer nagaan, tenzij we zelf controle tellers gaan plaatsen.

  5. Ik vind dat we met zijn allen onze panelen een week moeten uitrekken op een zonnige winterweer eens zien wat ze dan doen onze leverancier ???? En het millieu is niet meer belangrijk voor onze ministers ?? En als laatste de fout die de sp gemaakt heeft met hun vergoedingen per 1000 kWh deze moeten ze maar uit eigen kas betalen als ik een fout maak moet ik deze ook zelf goed maken. Maar minister moeten dit blijkbaar niet. Ze maken een heel grote fout en dan verdwijnen ze en de burger kan er weer voor opdraaien

  6. Ik ga nu ook zonnepanelen plaatsen en vind het niet meer dan logisch dat ik een vergoeding moet betalen voor het gebruik van het net. Je stuurt elektriciteit op het net, en je haalt het er terug af. Die kosten moeten toch ook betaald worden. Mensen die geen zonnepanelen hebben moeten ook voor elke Kw heel veel betalen voor het gebruik van het net. Ik vind het zelfs schandalig dat mensen nu extra moet betalen voor mensen die veel winst maakten uit hun zonnepanelen en zelf het kapitaal niet hadden om ook mee te doen.
    Stel je voor, je hebt een groot gezin, door omstandigheden kom je juist toe en plots moet je taks betalen voor de mensen die al voldoende hadden, zelfs overschot, om zonnepanelen te plaatsen. Dat er bij het plaatsen beloften gedaan zijn klopt, die voordelen hebben ze ook gekregen, dat de elektriciteit zoveel is opgeslagen daar word door de bezitters ook niet over gerept, kassa kassa. Als je een rijbewijs haalde en auto kocht toen de benzine heel goedkoop was geeft je toch ook niet het recht minder te moeten betalen dan anderen.

  7. Ok wij zijn ook aan het kijken om zonnepanelen te plaatsen.
    Na al eerdere investeringen om een zeer verouderd huis toch energie vriendelijker en moderner woning om te toveren (wat ons ook al veel geld gekost heeft). Ging ons kadastraal inkomen aanzienlijk omhoog en dat voelt meer als een straf maar dat zijn we wel gewoon in België. En ja voor de zonnepanelen gingen we kijken voor een energielening bij de stad,want na onze eerdere inspanningen kan het niet meer van ons spaargeld . Ik heb het gevoel dat 2 verdieners voor veel moeten betalen en voor elk beetje comfort dubbel en dik betalen. En sorry dat het maar fair is dat je na een investering waar je hard moet voor werken en op moet besparen( roken ,drinken ,reizen en geen nieuwe noodzakelijke spullen kopen buiten de solden periode enz doen wij niet)nog eens een taks moet betalen dat is er over.De grote multinationals moeten ook hun steentje bijdrage en dreigen met banen verlies omdat ze niet genoeg winst kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. De regering mag ook best wat inkrimpen zal met minder waarschijnlijk beter gaan.

  8. Ok wij zijn ook aan het kijken om zonnepanelen te plaatsen.
    Na al eerdere investeringen om een zeer verouderd huis toch energie vriendelijker en moderner woning om te toveren (wat ons ook al veel geld gekost heeft). Ging ons kadastraal inkomen aanzienlijk omhoog en dat voelt meer als een straf maar dat zijn we wel gewoon in België. En ja voor de zonnepanelen gingen we kijken voor een energielening bij de stad,want na onze eerdere inspanningen kan het niet meer van ons spaargeld . Ik heb het gevoel dat 2 verdieners voor veel moeten betalen en voor elk beetje comfort dubbel en dik betalen. En sorry dat het maar fair is dat je na een investering waar je hard moet voor werken en op moet besparen( roken ,drinken ,reizen en geen nieuwe noodzakelijke spullen kopen buiten de solden periode enz doen wij niet)nog eens een taks moet betalen dat is er over.De grote multinationals moeten ook hun steentje bijdrage en niet dreigen met banen verlies omdat ze niet genoeg winst kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. De regering mag ook best wat inkrimpen zal met minder waarschijnlijk beter gaan.

  9. Hoe zit het juridisch? En praktisch?
    “Non bis in idem” is een juridisch principe.
    Vrij vertaald: een pastoor preekt geen twee keer voor hetzelfde geld.
    Een grote elektriciteitsproducent betaalt niet om elektriciteit op het net te zetten omdat het reeds een betaling is door de eindklant, anders heeft men bvb tweemaal BTW op hetzelfde goed.
    Een belasting op de “elektrische weg” zou kunnen, maar bvb. “per gereden kilometer”. Er zit wat verlies op de energie elke keer men die transporteert. Maar het is kwadratisch, als er vele anderen ook “op die weg zitten” is dit verlies groter. Het principe is dus niet zo handig. Praktisch is er een oplossing: als het tarief variabel is dan zijn taksstructuren overbodig. De gewone burger is immers de administratie en allelei taksen gewoon beu. Met taksen gaat men de burgers niet motiveren.
    Als men veel elektriciteit produceert op een moment dat niemand het kan gebruiken,op een zonnige zondagnamiddag, dan is het ook niet eigenaardig dat men er minder voor krijgt. Iemand die de panelen meer oost of west orienteert zal op een ander moment een piekproductie hebben en misschien iets meer per kWh krijgen. En hij of zij die de wasmachine aanzet op een zonnige zondagnamiddag zal de elektriciteit goedkoper krijgen.
    Dus de niet-bezitters van panelen kunnen er ook iets aan hebben.
    De CO2 certificaten zijn door politieke beslissingen vrijwel niets waard, dat had de zaak kunnen finacieren. Daar gaat het tenslotte om: minder CO2. CO2 die de aarde opwarmt, volksverhuizingen geeft, oorolgen kost, het zeeniveau doet stijgen en de oceanen, land en bos verzuurt? Wat is de kost van het te verwachten gebiedsverlies, bijvoorbeeld het verlies van de kustlijn, de kost van dijken langs rivieren? De gecumuleerde kost daarvan is vele malen hoger. Is dat logisch dat de bezitters van zonnepanelen dit onrechtstreeks financieren? België scoort echt slecht qua CO2!
    //euanmearns.com/co2-emissions-who-are-europes-dirty-men/

  10. Ik zou graag zonnepanelen plaatsen met bateryenpack en convertor.ik houd het net erbuiten en men overschot de grond in zoals een gewone aarding.dit is haalbaar maar wat met de wet.voor de premies die er by zowat van alles geboden worden hoeft het niet want dat is een nuloperatie.de premies die ooit betaald werden voor het huidige systeem met samenweeking van het net komt ook niet tussen als jezelf kosten hebt aan je systeem

  11. Ik heb 16 zonnepanelen gelegd en dit naar aanleiding van onze Bart ….zijn promotie .
    5000€ en de zaak is opgelost(zei Bartje )dat uiteindelijk met bijkomende kosten op 8000€ komt
    Nu nog een hoop papieren waarvan geen l mens op de hoogte is om in regel te zijn ( brief van hoge boetes van infrax) boete van 150€ tot 9000 €
    Dat alles zonder 0 % tegemoetkoming (teveel aan stroom gaat rechtsteek naar infrax GRATIS .
    Daarbij is het nog niet gedaan de netvergoedingen per maand 350 €
    Wat is het volgende ? verhoging van het kadestraal inkomen …
    Uiteindelijk zou ik het niet meer plaatsen het zelfde verhaal met muur en dak isolatie .
    Veel beloven en niets geven …..

  12. Ward
    Onze Bartje heeft al veel VERZINSELS en onwaarheden verkondigd vb zonnepanelen 5000€ wat u uiteindelijk na bijkomende kosten oploopt tot 8000€ verschil 3000€
    Opmerking hoeveel van onze landbeheerders hebben zelf zonnepanelen op hun dak ? in mijn woonplaats is dat 0,00%
    Voor isolatie zelfde verhaal zeer veel beloven om weinig te krijgen ,iedereen gelukkig zeker de staat !

  13. Technisch gezien als ik zonnepanelen installeer en ze gebruik om batterijen (lees packs) op te laden, en hiermee enkel de grootverbruikers van stroom verzien (WP, wasmachines,kookplaat,oven,koelkast) dan steek ik niets op het net en hou ik enkel verlichting en kleinere verbruikers om van het net te snoepen. Waarom zou ik dan procumententarief moeten betalen, ik verbruik alles wat ik opwek en ik heb een lager verbruik van het net.

    1. Ik ben ook aan het kijken naar particuliere windturbines voor de donkere winterdagen. (Kwestie van de batterijen vol te houden)

  14. Heb een paar zonnepanelen in de achtertuin liggen die aangesloten zijn op mppt controllers en
    op hun beurt m’n batterijen opladen. Heb enkele aanpassingen uitgevoerd aan m’n intern net en aan de verbruikers, zodat bijna alles op 12v werkt. Aangezien bijna alle apparaten slechts 12v nodig hebben; is het niet moeilijk dit te doen. Heb ook een omvormer die 12v naar220v kan omzetten indien iok dit nodig zou hebben. Neem bijvoobeeld m’n hdmi pc monitor, die heeft een adapter die 220v naar 12v omzet, omdat die monitor eigenlijk maar 12v/3.33A nodig heeft. Maak een aangepaste kabel, en verwijder de adapter.

    En ik kan zo maar doorgaan over alles die ik heb aangepast. Het feit is, dat ik de hoofdschakelaar van m’n meterkast van de netbeheerder al sinds lange tijd heb uit gezet en nog alles kan doen en gebruiken wat ik wil.

    Je moet natuurlijk durven om aanpassingen te maken in je leven, en stil te staan bij wat je effectief echt nodig hebt.

    Heel mijn installatie is op geen enkel punt verbonden met het net

  15. Een ‘geniaal’ concept die netvergoeding denk ik dan als noorderbuur.
    Deze heffing gekoppeld aan het vermogen van de omvormer zorgt ervoor dat eigenaren van zonnepanelen enorm gaan onderdimensioneren met hun omvormers. Vaak wel 30% tot 50% onder het vermogen dat hun set zonnepanlen kan leveren
    Effectief toppen die omvormers daarme dus wel 10% to 25% van de pgeproduceerde groene stroom af en gooien die weg.
    Tientallen megawatturen aan groene energie die wel opgewekt worden maar gewoon direct weggegooid wordt omdat er een heffing is die efficiënt produceren in de weg zit.
    Welke overheidsmedewerker bedenkt er nou een heffing op energie waarmee het financieel het beste is om een deel van de geproduceerde energie weg te gooien.

  16. De Antwerpse districten Berendrecht, Zandvliet en Lillo worden bij mooi weer en een westenwind ondergedompeld in een schaduwzone. De koeltorens van Doel produceren zoveel waterdamp dat er geen zon meer door kan. Wat met de aldaar geplaatste zonnepanelen ? Zou het niet normaal zijn dat de eigenaars een schadevergoeding zouden krijgen voor het gebrek aan rendement.Destijds werd er in mijn tuin een glazen bol, zijnde een meettoestel van Electrabel geplaatst om het verlies aan natuurlijke warmte te meten. De resultaten waren beangstigend.

  17. Momenteel heb ik 2 sets panelen. 1 aan het net met GST certificaten en 1 van het net met een batterijbank.

    De instelling van de omvormer van het 2de paar zonnepanelen laat het net toe om af te nemen maar steeds niet terug op het net.

    Hierdoor vermijd ik zo’n 500 Euro prosumententarief per jaar. Verder moet je ook opmerken dat het prosumententarief enkel in Vlaanderen telt, dus Wallonië en Brussel vallen erbuiten. In Wallonië krijg je nog tot 700 Euro subsidie zo’n 5 jaar na elkaar.

    Je kan er niet meer rond dat de overheidsapparaten dolgedraaid zijn. Er moeten en zullen putten gevuld worden en dus vinden ze nieuwe taksen uit om hun fouten op te lossen.
    Het prosumententarief zal in principe worden afgeschaft, de raad van state heeft dit dossier in handen. Het vonnis zou immers klaar zijn maar wordt in beraad gehouden omdat de overheid weet dat ze dit gaan verliezen. Ze wachten nu af tot 2019 tot de slimme meters hun intrede doen.

    Verder zijn ze bij Eandis/infrax ook al druk doend om zichzelf zo lang mogelijk in business te houden. Straks komt er een fusie. Dus zoveel banen die dubbel werk verrichten. Dan heb je nog de lobbygroep Synergrid als stakeholder van de energiemaatschappijen en distributienetbeheerders. Voor de batterijbanken en de omvormerfabrikanten voorzien ze extra strenge voorwaarden. Strenger dan de Europese regels. Zo zie je maar dat ze zich aan het indekken zijn om zichzelf aan het werk te houden. De omvormerfabrikanten zullen België laten links liggen als het zo verder gaat. Voor een kleine markt is het niet interessant om hun opgelegde voorwaarden te volgen.
    Deze strenge regels worden opgelegd in het kader van ‘veiligheid’ voor hun personeel. Overal moet je een scheidingsrelais plaatsen en die moet getest worden door hun testinstantie. Gemiddeld zo’n 8000 euro voor de test. Als je dan voldoet dan mag je in België verder doen anders niet, de Europese keuringen zijn voor hen niet voldoende.

    Excuses dat het zo’n lang verhaal is, maar het moest eventjes van mijn hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Update subsidie/premie zonnepanelen 2024

februari 14, 2024

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van

Netvergoeding / prosumententarief update 2024

december 7, 2023

In 2013 was er reeds een eerste poging van de Vlaamse regering

Bezoek het eerste off grid huis in België

december 4, 2023

Vanuit de comments opgepikt: Volledig afgekoppeld van het net en toch alle