Zonnepanelen nodig? Vergelijk en bespaar!

Aangeven van nieuwe zonnepanelen niet vergeten

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen op je dak, dien je dit steeds aan te geven bij de Vreg.

Voorheen deden alle zonnepaneeleigenaars dit steeds zo snel mogelijk, doordat ze via het systeem van de groene stroom certificaten, natuurlijk een mooie subsidie kregen voor hun geproduceerde zonnestroom.

Nu dat de groenestroomcertificaten niet meer bestaan voor nieuwe installaties, ligt dit natuurlijk anders. Vele nieuwe eigenaars vrezen een nieuwe netvergoeding en wagen daarom de gok om hun nieuwe installatie op hun dak niet aan te geven.

De VREG vermoed dat slechts 50% van de nieuwe installaties van de afgelopen jaren werd aangegeven. Vanaf juni 2017 gaat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dan ook de strijd aan hiertegen (naast de vele andere zaken die in 2017 gaan veranderen).
installatie-zonnepanelen

Minister Tommelein: “Wie zijn of haar zonnepanelen niet aanmeldt, draagt niet bij aan de kost van het distributienet. Op die manier krijgen anderen een hogere rekening gepresenteerd dan nodig.”

Zo worden de boetes voor energiefraude opgetrokken tot een vork van 150 to wel 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden.

Dit decreet gaat in op 1 april 2017, maar tot 1 juni 2017 is er nog een overgangsperiode voor regularisatie.

Het aangeven van je zonnepanelen is cruciaal voor je netbeheerder (zoals Eandis of Infrax), daar er steeds rekening mee moet worden gehouden, dat je installatie ook geproduceerde stroom terug op het elektriciteitsnet gaat plaatsen.

Related Posts

About The Author

105 Comments

Add Comment