Zonnepanelen nodig? Vergelijk en bespaar!

Zonnepanelen rendementsverlies bij hittegolf?

Het was een opvallende kop in de nieuwsberichten, maar op vrijdag 26 mei 2017 produceerden alle zonnepanelen in ons landje samen maar liefst 2.256 megawatt. Dit is meer dan onze 2 grootste kerncentrales (Tihange 3 en Doel 4) bij elkaar opgeteld! Die dag produceerden de zonnepanelen meer dan een kwart van het elektriciteitsverbruik in ons land. Dit zijn natuurlijk schattingen, daar een exacte berekening niet mogelijk is.

Vrijdag viel de temperatuur dan ook nog al bij al goed mee. Op zaterdag en zondag van dit verlengde weekend gingen we over de 30 graden en dit is nefast voor het rendement van zonnepanelen (dit wordt ook meegegeven in het dagelijkse weerbericht rond hernieuwbare energie).

Algemeen kan gesteld worden dat de efficiëntie van zonnepanelen met 0,4% gaat dalen per extra graad boven de 25°. Wanneer het dus een drukkend warme dag is met 30 graden, dan verliezen de zonnepanelen als snel een goede 2% van hun rendement. Een mooi zonnige dag met 24-25 graden in juni (wanneer de dagen het langste zijn met het meeste zonlicht) is dan ook de beste periode voor zonnepanelen.

Related Posts

About The Author

Add Comment