Zonnepanelen nodig? Vergelijk en bespaar!

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

Bij het leggen van zonnepanelen op het dak van je woning zul je met een aantal factoren rekening moeten houden. De oppervlakte van het dak, de hellingshoek van het dak en de draagkracht van het dak zijn aspecten die meebepalen hoeveel panelen geplaatst kunnen worden. Voor het rendement van de zonnepanelen speelt de ligging van de woning ten opzichte van de zon ook een rol.

De afmeting van zonnepanelen

Gelukkig zijn de afmetingen van zonnepanelen vrijwel gelijk bij de verschillende fabrikanten. Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 165×100 cm. Het paneel heeft dus een oppervlakte van 1.65 vierkante meter. Door het beschikbaar oppervlakte van het dak op te meten kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel panelen hierop zullen passen.

Zonnepanelen kunnen daarnaast zowel liggend als staand op het dak gelegd worden. Je dient er wel rekening mee te houden, dat er aan de randen van het dak een paneelvrije buffer (no-go zone) van ongeveer 20 cm wordt aangehouden.

Er zijn ook hoogrendement zonnepanelen verkrijgbaar met een afmeting van 160×85 cm. Deze panelen hebben een kleiner oppervlakte (= 1.35m²) maar leveren nagenoeg dezelfde hoeveelheid energie als een standaard zonnepaneel.

zonnepanelen afmetingen

Het rendement van zonnepanelen

Bij zonnepanelen wordt de maximale capaciteit aangegeven in WP (= wattpiek). Als consument ben je echter gewend om per kilowattuur te betalen aan de energiemaatschappij.

Een globale omrekeningsformule is dat elke WP aan capaciteit ongeveer 0,8 kWh op jaarbasis oplevert. Standaard zonnepanelen van 165×100 cm hebben afhankelijk van het merk en het model een capaciteit tussen 245 en 285 WP. Met één zonnepaneel van bijvoorbeeld 250 WP kun je in een jaar dus gemiddeld 200 kWh energie opwekken.

De hellingshoek en richting van zonnepanelen

Om de volle 100 procent van het vermogen uit zonnepanelen te halen moeten zowel de hellingshoek als de positie ten opzichte van de zon ideaal zijn. De perfecte stand voor zonnepanelen is wanneer ze onder een hoek van 36 graden pal naar het zuiden gericht zijn.

Dit zal uiteraard niet op elk dak mogelijk zijn, omdat daken vaak een steilere constructie hebben en de ligging van de woning gebaseerd is op de richting van de straat. Afwijken van de ideale stand is op zich geen ramp. Het betekent slechts dat het rendement van een zonnepaneel enkele procenten zal afnemen.

opbrengst en rendement zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Alle zonnepanelen op het dak worden aan elkaar geschakeld, waarbij de gecombineerde capaciteit als één totaal naar de woning wordt geleid.

Indien jouw energieverbruik per jaar 3400 kWh bedraagt (= gemiddeld verbruik 4-persoonsgezin) zul je 17 tot 18 standaard zonnepanelen nodig hebben om de totale behoefte te dekken.

Gezamenlijk zullen de panelen een oppervlakte van ongeveer 30 vierkante meter beslaan. Deze ruimte moet dus beschikbaar zijn op het dak. Het is tevens belangrijk dat je vooraf laat natrekken als de dakconstructie het extra gewicht aankan.

Related Posts

About The Author

Add Comment