Informatie over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Over het algemeen hebben zonnepanelen een levensduur van 20 tot 25 jaar (tip: het kuisen van je zonnepanelen kan het rendement terug wat verbeteren). Dit betekent dat als jouw zonnepanelen al 20 tot 25 jaar op het dak liggen, je de panelen op korte termijn moet vervangen voor nieuwe zonnepanelen die weer 20 tot 25 jaar mee zullen gaan.

Zonnepanelen zijn op en top milieuvriendelijk en om ook het vervangen van de panelen zo milieuvriendelijk mogelijk in te steken, is het sinds kort mogelijk om oude zonnepanelen te recycleren. Hoe dit werkt en waarom dit de beste optie is als je nieuwe zonnepanelen aan gaat schaffen, lees je in dit artikel.

Het recycleren van zonnepanelen: zo werkt het

Het recycleren van zonnepanelen wordt al steeds meer gedaan, maar men zoekt nog altijd naar de beste manier om zonnepanelen te recycleren. Enkele jaren geleden werden de individuele cellen van de panelen als geheel gerecupereerd, waarna de cellen opnieuw gebruikt werden om nieuwe zonnepanelen te maken. Een nadeel van deze werkwijze, is dat de nieuwe panelen steeds dunner worden en het hierdoor moeilijker wordt om individuele cellen te recupereren.

Omdat het recupereren van cellen steeds lastiger werd bij de dunnere zonnepanelen, is er een nieuwe manier bedacht om oude zonnepanelen te recycleren. Dit systeem bestaat uit het terugwinnen van materialen in de panelen, zoals glas, aluminium en silicium.
recycle-57136_960_720

De 3 opties voor het recycleren van zonnepanelen

Zijn je zonnepanelen 20 tot 25 jaar oud en hebben de panelen de uiterste houdbaarheidsdatum bereikt, dan heb je drie opties voor het recycleren van de zonnepanelen:

  • Ten eerste kun je ervoor kiezen om de panelen op te laten halen door installateurs, zodat zij het recyclageproces op zich kunnen nemen.
  • Ten tweede kun je ook het ophaalsysteem van PV Cycle raadplegen, die jouw panelen na het ophalen voor je zullen recycleren.
  • Ten derde kun je de panelen in enkele landen ook al naar een containerpark brengen, waar speciale verzamelpunten te vinden zijn voor oude zonnepanelen. In Nederland en België is dit nog niet mogelijk, maar in Duitsland bijvoorbeeld al wel.

Of er in Nederland en België ook containerparken komen met verzamelpunten voor oude zonnepanelen, is nog niet duidelijk. Wel kun je al gebruik maken van de eerste twee opties om jouw oude zonnepanelen te recycleren.

Het recycleren van zonnepanelen en de verplichte recyclagebijdrage

Woon je in Vlaanderen en koop je nieuwe zonnepanelen, dan ben je vanaf 1 juli 2016 verplicht om hier een recyclagebijdrage voor te betalen.

Het geld dat je voor deze bijdrage in moet leggen, komt in een fonds terecht dat gebruikt wordt om oude zonnepanelen kosteloos in te zamelen en vervolgens op de beste en meest milieuvriendelijke manier te recycleren.

Per paneel van een nieuwe installatie zal je nu 4EUR recyclagebijdrage dienen te betalen.

Door jouw oude zonnepanelen te recycleren, zorg je ervoor dat jouw ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wordt. Je hebt niet alleen vele jaren lang gebruik gemaakt van duurzame energie, maar verwerkt de oude zonnepanelen ook op de beste manier om het milieu te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Update subsidie/premie zonnepanelen 2024

februari 14, 2024

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van

Netvergoeding / prosumententarief update 2024

december 7, 2023

In 2013 was er reeds een eerste poging van de Vlaamse regering

Bezoek het eerste off grid huis in België

december 4, 2023

Vanuit de comments opgepikt: Volledig afgekoppeld van het net en toch alle