Informatie over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Update: Het onderstaande voorstel gaat niet door en de energielening blijft op 2%.

Update 3 juni 2016 Vlaamse Energielening
De nieuwe Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) lanceert een eerste voorstel om de Vlaamse energielening te gaan aanpassen met daling van de interestvoet naar 1%
.

Hiermee wilt men dit systeem nog verder uitbouwen, waarbij er in sinds begin 2015 al meer dan 6.200 energieleningen werden goedgekeurd.


Sinds 1 januari 2015 heeft de Vlaamse overheid een voordelige Vlaamse energielening gelanceerd. Hiermee kan je aan een lage interestvoet van 2% tot maximaal 10.000 EURO lenen op een termijn van 5 jaar.

Voor de volgende werken kan deze energielening gebruikt worden:

  • Dakisolatie, vloer- en muurisolatie
  • Vervanging van ramen of plaatsing hoogrendementsglas
  • Vervanging oude verwarmingsketel door condensatieketel of warmtepomp
  • plaatsing zonneboiler
  • plaatsing zonnepanelen
  • Plaatsing thermostatische kranen, kamerthermostaat en onderhoud van de verwarmingsketel
  • Laten uitvoeren van een energieaudit

Tot voor kort kon je nog niet in heel Vlaanderen deze goedkope lening gebruiken voor de installatie van zonnepanelen op je dak. Dit was afhankelijk per gemeente. Hier komt nu verandering in en over heel Vlaanderen zal het financieren van zonnepanelen mogelijk worden (indien je dak reeds een goede dakisolatie heeft!).

Sinds begin 2015 zijn er trouwens reeds bijna 620 van deze leningen aangevraagd. Hierdoor is het voorziene budget van 12,5 miljoen euro voor deze energielening drastisch verhoogd door de Vlaamse regering.

hoe energielening aanvragen?

Om te kijken of je in jou gemeente een energielening kan aanvragen, kan je op de website van de Vlaamse overheid nakijken of jou gemeente een energiehuis heeft.

Via deze weg kan je dan de aanvraag indien.

Simulatie Vlaamse energielening:

De lening wordt afgesloten op 5 jaar aan een interestvoet van 2%, bepaalde kwetsbare groepen (lage inkomens, mensen in schuldbemiddeling, …) kunnen lenen aan 0 procent.

Bedrag voor aanschaf en installatie zonnepanelen: 5000EUR (zie offerte aanvraag)
Interestvoet: 2%
Looptijd: 5 jaar

Maandelijkse aflossing: 87EUR
Totale afbetaling na 5 jaar: 5258 EUR

Je betaalt dus op 5 jaar een 258EUR aan extra kosten op deze Vlaamse energielening. Natuurlijk zal je door het laten plaatsen van de zonnepanelen een sterke besparing hebben op je elektriciteitsrekening, waardoor deze leningkost snel is terugverdiend.

vlaamse energielening

16 reacties op “Goedkoop lenen voor zonnepanelen via Vlaamse energielening”

  1. Voor alle duidelijkheid:
    Om de lening te krijgen moet je niet alleen over een goede dakisolatie beschikken maar moet je volledige woning dubbelglazig zijn EN je verwarming moet een hoge rendementsverwarming zijn (wat dat is kunnen ERG weinig mensen je vertellen). Op basis van dat laatste werd de lening mij geweigerd (niettegenstaande een voorziene investering van 12.000 euro)… Begrijpe wie kan!

    1. Beste Marc,
      Een hoge rendementsverwarming heb je bvb als je een ketel hebt van het condenserende type; maw, de ketel is uitgerust met een rookgascondensor waarbij uit de rookgassen nog extra energie wordt gehaald vooraleer deze in de schoorsteen verdwijnen.

    2. Tja, hier hetzelfde: dubbel glas, dakisolatie; MAAR een prima werkende ketel VERPLICHT vervangen vervangen door een nieuwe hogerendementsketel!!!!

      1. En nog iets, informeer eens naar de klachten over spouwmuurisolatie: om van omver te vallen: smeerlapperij = korrels zakken na tijdje en vormen een smerig papje onderaan in de spouw, + koude-bruggen = condensatie en schimmel, … , nog maar te zwijgen betreffende over-isolatie = dan moet je verluchten!!! hahahaha?

  2. Eum, ik heb nog geen dakisolatie; daarvoor zou eerst het dak moeten vernieuwd worden… Energielening hiervoor is niet mogelijk… Ik verwarm met gaskachels; geen energielening mogelijk voor overschakeling naar hoge rendementsverwarming… Tja, ik zit vast zeker…

  3. Dakisolatie, dubbel beglazing, muur-en vloerisolatie, MAAR elektrische verwarming dus GEEN lening ?????
    Er zou verandering in komen volgens bericht hierboven. Maar wanneer ?

  4. Is dit geen pure discriminatie? Personen met electrische verwarming(zelfs met voldoende huisisolatie) worden geweigerd, dit betreft verkrijgen van energielening. Destijds werd dit door bepaalde instanties gepromoot en nu dus weeral niet. Misschien heeft de nieuwe minister hier begrip voor?

  5. -Je kan wél lenen voor dakrenovatie als die nodig is om goed te kunnen isoleren en gecombineerd wordt met dakisolatie.
    -Je kan wél lenen om gaskachels te vervangen door een verwarmingssysteem met hoog rendement.

    -Je kan niet lenen voor zonnepanelen als je elektrische verwarming hebt omdat dit geen oplossing is en omdat je verhoudingsgewijs meer kan besparen door die elektrische verwarming te vervangen. Toegegeven, dat laatste is niet eenvoudig, maar het loont de moeite.
    Zonnepanelen kunnen nooit voldoende elektriciteit opwekken om het verbruik van elektrische verwarming te compenseren. Daarbij komt nog dat de meeste elektrische verwarmingssystemen met accumulatie werken en in de jaren ’70 en ’80 werden geplaatst. Ze zijn dus toch stilaan aan vervanging toe. Accumulatoren laden ‘s nachts op en dan schijnt de zon niet. Verwarmen doe je vooral ‘s winters en dan is de stroomproductie uit zonnecellen het kleinst. En systemen om de opgewekte energie (efficiënt) op te slaan, bestaan nog niet.

    Ik weet best dat de steunmaatregelen van de overheid niet altijd ideaal zijn en dat België nood heeft aan een degelijk toekomstgericht energiebeleid, maar goedkope kritiek op het internet zetten, lost niets op.

  6. Waarom telkens weer deze discriminatie door toedoen van de GEWESTEN ?
    Waarom vallen Nederlandstaligen, woonachtig in het Brussels GEWEST telkens weer uit de boot ?
    Waarom maakt de overheid zoveel publiciteit om in Brussel te gaan wonen, daar waar ALLES VééL duurder gemaakt wordt ? Alle verzekeringen, alle taksen en zoveel andere instanties zijn duurder ! Geef je je nummerplaat in voor één jaar gratis Openbaar Vervoer, dan ben je gebonden aan de willekeur van stakingen en het “shaken” leunend tegen onfrisse medereizigers.
    Moet ik mijn huizeke afbreken en het heropbouwen in Vlaanderen ???
    Ik woon er al van VOOR de stommiteit van Gewesten !
    Vergeet daarbij vooral niet dat wanneer wij Brussel moeten verlaten voor Vlaanderen, dat er WEER een Nederlandstalige familie Brussels Gewest moet verlaten !!!

  7. Heeft u snel een lange of korte termijn lening nodig hebt met een relatief lage rente zo laag als 3%? Wij bieden zakelijke lening, persoonlijke lening, woningkrediet, auto lening, student lening, schuld consolidatie lening e.t.c. Het maakt niet uit uw credit score. We zijn gegarandeerd in het geven van financiële diensten aan onze talrijke klanten over hele wereld. Met onze flexibele kredietverlening pakketten, kunnen leningen worden verwerkt en overgedragen aan de kredietnemer binnen de kortst mogelijke tijd, contact op met onze specialist voor advies en financiële planning. Als u snel een lening nodig contact met ons op via mvargaspuyo1@gmail.com

  8. Ik begrijp niet wat zonnepanelen met dakisolatie te maken hebben en een hoge rendementsketel. Ik stook met mazout en niet met stroom.

    1. Ik ben ook niet mee, ik ga niet meer stroom gebruiken omdat ik een kolenstoof heb. Maar wanneer mijn zonnepanelen betaald zijn kan ik wel sparen voor een nieuw dak. Is dat niet logischer?

      1. Zonnepanelen zijn minder efficiënt dan betere dakisolatie en hoge rendementsketel, overheid kiest ervoor om eerst te investeren (want die lening kost haar ook geld) in hetgeen het meest efficiënt is. Heel logisch, maar uiteraard geen goed nieuws voor sommige mensen…

        Ik vind het alleen bizar over te moeten schakelen van elektriciteit naar gas, terwijl dat binnen pakweg 10 à 20 jaar weer omgekeerd gaat zijn (als er voldoende elektriciteit wordt opgewekt om ook hierop vollenbak te gaan verwarmen).

  9. Bij fortis heb je nu een “groene lening” aan 1.95% zonder veel complimenten. D’as goedkoper dan bij de Vlaamse overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Update subsidie/premie zonnepanelen 2024

februari 14, 2024

De overheid van de Vlaamse regio is gestopt met het verstrekken van

Netvergoeding / prosumententarief update 2024

december 7, 2023

In 2013 was er reeds een eerste poging van de Vlaamse regering

Bezoek het eerste off grid huis in België

december 4, 2023

Vanuit de comments opgepikt: Volledig afgekoppeld van het net en toch alle